Maturity. Future

Sunday, April 08, 2012 Elvin Ennosi 0 Comments

oddchanel:

erasing-you:

lol mac your so cute

(via imgTumble)
hello peeps! bajet ada orang baca------ni ikut style wan..kah3..
pejam celik pejam celik..celik. dah 4 bulan dah habis sekolah. school leavers, spm leavers. semua tu la mcm, bergaya. konon. smua dah mcm grownup dah..fesyen, style, etc..well, normal la kn dah environment kita tu dah terbuka until there isn't any border. bebas. maklumlah budak2 boarding school eh? kah3.. org yg sma jk pagi malam jmpa. if time skolah dulu tak habis2 nak habis skolah cepat. nak bebas la sgt. mula la kisah2 tak suka ini itu. (budak asrama tau nii..)hehe..


kematangan. maturity. ada? selalu jk org sound out, "eh ko ni tak matang laa", "eh matang gila s*** la korng!". kah3..dan pelbagai versi2 kreatif yg lain. well, mmg aku berfikir sedalam-dalam lautan untuk something like these. kepakaran dlm memikirkan benda outside study fields. "am i matured enough?". and, penting sgt ke nak ckp fsl maturity ni ekceli? kalau dulu2 time kat skolah, budak harian if jumpa kitaorg jk, comfirm ckp, "sombong lah", "matang sgt lah". etc..walhal, kitorng rsa kitorg jk budak2 ribena n bdk2 happy go lucky kat skolah tu. sebesar padang tu sanggup diredah untuk main kejar-mengejar. kah3..(hyperbole). 


But actually, maturity is not about how people act or look like. it is about how people think. their ways of viewing things. matang. ada org the way diorg berpakaian seriously mcm org tua2 walhal  umo muda lg. tu daa..tak sabar2 nak matang tp perangai? hampeh. for examples, time kecik2 dulu budak2 sezaman kitorng ni suka sgt nak beli benda2 up-to-date la konon. semua tanak kalah. dari stationery smpe ke games.. haha..tengok la video "my generation" tu. mmg btul. so, if dulu smua tanak kalah, dah besar ni tak salah nak main but the way we think is different. siapa cakap if kita dah besar kita tak boleh main2? org tua2 pun tahu nak buat lawak n main2 laa.. kah3..ok. the way kitorg berfikir must change. if you still think like "tanak kalah" tu. mmg childish sgt la tu. haha..tp. kekadang tanak kalah ni bgs jugak. cuma normal la tu ada pro n cons dia. it's just that these kind of people, if diorng kalah or bad luck on the thing that they're in, comfirm frust tak terkata. obviously sbb tanak kalah kn.


time skolah dulu mmg banyak la jmpa org cm ni. seriously smpai nak empty habis kat delvino. imagine. nampak matang, tapi perangai nak empty bagai lg. errrrrrr ==' tp tu la, matured la cket. nak bawa ke mana kebencian n perangai "tanak kalah" tu. ni smpai berbulan habis skolah mseh gak nak buat muka benci tahap dragon kat aku. adoyaiii. mmg ada probs mental budak tu. sorry to say so la. setahu aku (dah 1000 kali dah ckp fsl budak ni) aku tak buat apa2 kat budak ni. tp tu la, "tanak kalah" dan mmg dia tak suka tengok d. tp, kenyataannya, org lain ok jk pn ngan aku. dia? no comments. tp tu la..dri dulu lg aku mmg dah maafkn. cuma, tanak la nak terheggeh-heggeh. banyak lg kawan lain. ==' lebih baik aku jauhkn diri dari masalah cm tu. tapi tu la. kita berkawan ni perkara biasa. tp tak kan lah org nak berkawan pun tak leh eh? ada patut mesti mintak permission kat dia? ntah dari zaman mana lah budak tu. kah3..malaslah..nasib jgk bijak. tak termakan provoke childish cm ni. kah3..


future? kerjaya? time dah kira habis la zaman or period bagi semua spm leavers tuk mengisi n mengapply. for matrix, uni, and scholarships. tinggal tunggu email or kena call jk for interviews and etc.. comfirm semua apply tuk yg power2 eh? smua nak yang terbaik untuk diri. siapa tanak kn? hehe..urm..ada yg apply maktab? tuk jd cikgu? ada? aku dah apply. bukan minat sgt but i know i can. life jadi cikgu ni tak jugak boring sgt ekceli. just that bila kitorg student, kita mmg benci tengok cikgu2 ni. especially yg suka sgt nak naik angin. tapi at last diorng jugak yg kita minta redha ilmu eh? kah3.. life as a teacher. based on my observation, teachers' life is one of the best. gaji stabil, cuti banyak, bila kerja masih boleh buat benda lain. tak strict sgt. tp, ofkos la ada keburukan...penat etc... tapi, ada kerja yg tak penat? never heard of one. bila budak tu study science stream, surely nak jadi engineer, doctor, pharmacy, scientist? yup, ni masalah org zaman sekarang. suka belajar tapi tak suka nak kerja. boring laa etc.. dia suka jk study nak jadi engineer tu, studies dia yg dia minat, then dah masuk alam pekerjaan, tak suka, berenti and carik kerja lain. banyak yg apply jadi guru. ajar math or physics. ni menurut cerita cikgu2 dulu..tapi ni mmg advantage tuk student tu la..cikgu tu comfirm banyak cerita. lebih2 lagi yg pernah fly ke oversea. under program PPC untuk jadi guru. sekarang dah takda dah..==' tp tu la, jadi guru ni tak lah susah sgt, just perlu committed in the job. yg lain tu selalunya takda life sgt. but if org tu dah minat. sukati dia lah kn. tu lah tengah fikir about future. yang paling penting semua tu adalah kurnia Tuhan. just be thankful and do out best. k then. 

0 comments:

Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...