old time vs new eras.

Friday, February 10, 2012 Elvin Ennosi 1 Comments




salut. this morning, i went to accompany my grandmother to the dewan suarah@limbang. lawak gila. kira grandchild yg baik la juga ni kn. kesian aku tengok nenek. hoho sanggup aku bawa nenek pgi ke tmpat yg crowded cm ni. so, aku counter current la arahan my mom. but then, mmg kalah. so, dengan muka frust aku pimpin la tangan nenek dengan penuh rasa syahdu. tapi tetap ikhlas.  #merepek!. hoho tak la juga. tapi mcm highlight la juga. semua mata memandang ke arah kami. pffft...apa tengok2!. kat envelope surat tu dia suruh datang jam 7.00am. awal gila. but then kami lewat juga, jam 7.30am. but, tempat tu penuh gilaaa. banyak gila org. tak habis2 org terima  BR1M. lagi la awkward, org semua dah menunggu nak masuk dewan tu kami baru sampai. hurm. so aku pun bawa la nenek ke tempat yg terpencil sikit, yg tak banyak org sgt. duhal, belum start pn. terpaksa lg tunggu smpai jam 8.30 baru boleh masuk. semua berpusu-pusu kedak anak ayam. tetiba aku terbayang something kedak kat tv. scene org kena trample. miahahaha...my bad, sanggup aku bayangkan kami kena pijak. hoho...but then, banyak la bunyi org berteriakan. so like histeria. baru aku tahu yg aku ni pande menyelit. aku bawa nenek aku selit-menyelit then, tak sampai 2 minit, tanpa teriak2. berjaya masuk ke dlm. hoho...bangga nenek dpt cucu mcm ni..hoho tak lama dia tunggu kat luar. 


but then, bila dah berjaya menjejakkan kaki ke dlm dewan., dtang pulak masalah psl pride ni. tempat duduk tu kena bahagi into two. ikut gender. lelaki kat kiri, wanita kat kanan. WTH! aku pun t'blank for a moment. aku tengok nenek aku yg tak fhm ap2, then aku pun pg la bawa dia ke tmpat duduk. takkan nak suruh dia berdiri lama2 sedang aku bfikir mcm hapaa... aku terus duduk dngn dia. walaupun tu tempat duduk female. arghhhh malu gila. semakin lama, semakin penuh tempat tu dgn females ni.  tp semua patut fhm, ok, "temankn nenek". hoho kedak happaa..=.='


walaupun terseksa jiwa dan raga. aku tetap endure it for my grandmom's sake. takkan aku nak tinggal kan org tua umo 80 lebih sendiri2 eh? tu daa...so seperti biasa aku pun act annoying as usual. aku ni mmg annoying. aku ignore persekitaran yg tak selesa tu dengan professional sekali. miahahahaha...pastu aku teringat drng ada ckp, my uncles said, "warga emas, org tua ada tempat special, drng plg awal terima duit bouchar tu". but tarak orang pun yg arah pg ke mana2. so aku pun duduk laa.. sampai la ada seorang makcik cina yang sangat besar ni duduk kat tepi nenek aku. hahaha bukan menghina. aku marah sebenarnya, kesian nenek aku, dah la kurus, yang dia duduk kat situ menyepit nenek aku  apsal??? nasib la aku ni kecik. hoho disadvantage tul laa..haish. aku pun buat derk. makcik kat tepi aku ni lagi laa...adooyaii..mmg kdk tok la hidup. tak semestinya kita mendapat apa yang kita inginkan... aku pun kept on praying that this thing will gonna end soon. sampai la makcik cina yang besar tu cakap, "dik, lebih baik kmu bawa nenek kamu duduk di depan. kasihan dia, lebih baik di depan sana. nanti cepat. tidak susah dia tunggu...". when i heard what she said, i felt so sorry for all the accusations that i'd made toward her before. i always know that we can't judge others. but at the end of the day, i still did it. it make me feel full with remorse and regret. aku ni mmg tak berani kdk superman ke happa, tak berani aku nak bawa nenek try and eror pg ke depan, but then this big angel kept on advising me to bring my grandmom to the front. and i somehow felt that i believe in her. lucu eh? mcm dngar guru kaunseling bagi nasihat happa... hoho so i brought my nenek, try pn try, error pn error laa...but luckily, dpt duduk kat depan tu. kerusi kusyen lg.. untunglaa. bukan aku laa, nenek sj yg duduk kat situ, pas aku bg surat, ic dan beg kat nenek, aku pun went outside. waiting for the ceremony to start. 


then, benda ni mula kira2 jam 9 lebih gitu rsnya...ada ucapan, then terus bagi bouchar. so, mmg btul la org tua, warga emas ni kena bagi awal. tosah baris2 rebut2 nak mati. soi went in to help her. she did smile. hoho and i'm happy to see that. jarang tengok dia senyum tanpa aku buat benda bodoh kat depan dia...haha sikit banyak senyum la juga aku.. hoho.... yang aku tak ppuas hati, sdah la awal dapat, pun nak berebut juga. tadi punya la nampak sakit but then, sihat gila mereka. langgar2 nenek aku, potong line. tarak hotak happaa! kesian nenek aku...org ni bersyukur la sikit..sdah la terima awal tosah rebut2, ni pun nak rebut2 mcm happaa...but yang penting, my nenek happy hohooho..tu pun dah memadai...


siapa bagi 500 ringgit malaysia free2?? hohoho...pagi td, nenek aku ni buat banyak mcm karenah. dia sakit laa, pening kepala laa...hohoho dia mmg mcm tu, old people are sensitive. tu daa aku attack my mom td pagi because she told my grandmom about this BR1M yesterday. marah2 because nenek ni sedikit deaf. so aku attack la my mom pg td. but, fortunately, last2 dia nak juga pergi...hoho, aku senyum2 mcm org gila kat dia, dia sihat pulak..miahahaha...she is so funny. tarak sudah sakit2..jalan normal. smpai habis semua ni. sampai balik rumah..hoho credit tu my cousin, gary for fetching us back home. kacau dia kerja. sorry bro! hoho...tunggu la sudah dapat lesen nnti...then, ada ptut aku terfikir nak minta duit tu...but aku tak mintak laaa, but just hoping and wait but to no avail she didn't do anything. aku pun went berserk sendiri. "penat2 aku temankn dia but satu sen pun tak bagi???". lil bit like this la aku fikir tadi. but then, i told the phenomena happened today to my sis, lola. then again an angel appeared and i have no intention for the money at all. to think about it. i'd never give her anything, i only give her my love and a lil sincerity. so, if dia nak bagi, bagi, if not, i have no right. tak sabar nak grows up and work to spend her. i hope that she is still healthy at the time i start to work. tak ada lagi nenek yang aku sayang othe than her. she is special, humble. tak pernah mintak kena layan as the elders. simple. tak emosi sgt, minta ini tu. mmg patut kena save kat memory laa..and i'll never delete it. so, penat happa pun hari ni, i will not regret. for my grandmom. she is my everything. k, then~ 

1 comment:

Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...